Ezekre figyelj, ha mobildíjcsomagot váltasz

Többnyire csak e-maileket olvasol a telefonodon vagy a kedvenc sorozatodat is azon nézed? Chatelsz vagy SMS-ezel inkább? Milyen hálózatba telefonálsz legtöbbet? Végig szoktad ezeket gondolni, amikor mobil díjcsomagot választasz? Bár minden ötödik hazai mobil-előfizető elégedetlen a mostani csomagjával, sokan nehezen veszik rá magukat a váltásra. Készítettünk egy mini útmutatót, hogy megkönnyítsük a döntést.

Mobilinternet-csomagok: sok kicsi sokra megy

Úgy érzed, csak a korlátlan mobilinternet-csomagba férsz bele? Könnyen lehet, de azért nem árt jobban körbejárni a kérdést.

Kezdjük azzal, hogy milyen appokat használsz legtöbbet a telefonodon. Ha csak a postafiókodba vagy a Facebookra szoktál napjában párszor belépni, akár egy 2 GB-os mobilinternet-csomag is elég lehet. Ha viszont Netflixezel is, ráadásul nagy felbontásban, ez a keret egy óra alatt kimerülhet (és még a film végét sem látod). Ahhoz, hogy pontosan mennyi tartalmat streamelhetsz ekkora adatcsomaggal, a PC World számításai adhatnak hasznos támpontot. Normál minőségű zenéből például 28 órányit hallgathatsz, 480p felbontású YouTube-videókból pedig 2,8 órányit nézhetsz.

A következő kérdés, amit érdemes átgondolni, hogy mennyi időt töltesz általában WIFI közelében. Ha a nap nagy részét biztonságos WIFI-hálózatra csatlakozva töltöd, valószínűleg egy karcsúbb mobilnetkeretbe is bele fogsz férni. Fordított esetben viszont, vagyis ha a mobilod netkapcsolatát rendszeresen használod arra, hogy utazás közben a laptopodon dolgozz vagy mozizz, jobb nagyobb adatcsomagban gondolkodni. És ha már utazás: a navigációs és a fuvarszervező appok szintén a „nagyfogyasztók” közé sorolhatók.

Korlátlan mobilnet: a biztos választás?

Mielőtt elköteleznéd magad egy korlátlan mobiladatcsomag mellett, ellenőrizd az adatfogyasztásodat az ügyfélfiókodban. Ezt a jelenlegi szolgáltatódnál vagy a mobiladat-forgalom menüpont alatt a telefonod beállításai között tudod megtenni. Nem véletlenül tanácsoljuk ezt: NMHH mobilpiaci jelentése szerint az átlag hazai mobilelőfizető összesen 4,4 GB adatot használ havonta. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy az „okosabb” okostelefonoknak az adatigénye is nagyobb. Vagyis ha az ötéves készülékedet készülsz a legújabb modellre cserélni, érdemes adatcsomagban is szintet lépni.

Mobil percdíjak és SMS-csomagok

Az adatkeret mellett a mobil díjcsomagok másik fontos eleme a havidíjban foglalt (vagy nem foglalt) lebeszélhető percek és ingyenesen küldhető SMS-ek száma. A középkategóriás telefon-előfizetések többsége belföldön, saját hálózaton belül korlátlan hívást és SMS-küldést biztosít. Ha EU-s országokba történő telefonálás és üzenetküldés esetén is hasonló kényelemre vágysz, akkor a korlátlan díjcsomagok között érdemes nézelődnöd.

Itt is fontos, hogy reálisan mérjük fel a telefonhasználati szokásainkat. A korábban említett jelentés szerint egy magyar előfizető átlagosan mindössze 221 percet beszél és 9 darab SMS-t küld havonta. Érdemes annak is utánajárni, milyen családi kedvezményekre vagy jogosult. A legtöbb szolgáltató kettő vagy több új előfizetés megrendelése esetén a havidíj- és készülékkedvezmény mellett egymás közötti ingyenes beszélgetést is biztosít.

Roaming: felár nincs, de korlát van

Az Európai Bizottság döntése értelmében 2017. június 15-től megszűntek a roamingdíjak az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy ha EGT-tagállamokba utazunk, felár nélkül, a hazai díjszabás szerint van lehetőségünk a mobilunkról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni. Fontos azonban, hogy a korlátlan mobilinternet sok esetben csak az országhatárokon belül korlátlan. Vagyis az előfizetés árától függően a mobilszolgáltatók megszabhatják, mennyi adatot használhatunk külföldön, illetve, hogy a hazai használathoz képest mennyi lehet a külföldi adatforgalmunk.

Szolgáltatók: fő a lefedettség

Ha nemcsak csomagot, hanem szolgáltatót is váltanál, két szempontot érdemes alaposabban átgondolni.

Az első az új szolgáltató által biztosított lefedettség. Nézd meg, milyen hálózat érhető el azokon a területeken, ahol laksz vagy gyakran megfordulsz. Vizsgáld meg a szolgáltató lefedettségi térképét, ami megmutatja, hol milyen hálózatok elérhetők, mekkora a várható legnagyobb le- és feltöltési sebesség, sőt akár azt is, milyen típusú felhasználás esetén (online játék, videóchat, streaming, zenehallgatás stb.) milyen teljesítményt biztosít az adott hálózat. A beltéri lefedettségre érdemes külön rákeresni vagy rákérdezni a szolgáltatónál vagy a környéken élőknél. Ennek az az oka, hogy egy terület lefedettsége nem feltétlenül jelent egyenletes szolgáltatásminőséget épületeken kívül és belül.

A másik fontos tényező a meglévő szerződésed és az abban foglalt feltételek. Ellenőrizd, van-e tartozásod ki nem fizetett számlából, vagy részletre, kedvezménnyel vásárolt készülékből adódóan. Ha van, azt a jelenlegi szolgáltatódnál 8 munkanapon belül rendezned kell. Amennyiben a számhordozás mellett döntesz, az adminisztrációért az átadó szolgáltató egyszeri díjat számolhat fel, amelyet az új szolgáltatód részben vagy egészben rád terhelhet. Ha a hűségnyilatkozatod lejárta előtt készülsz váltani, jó ha tudod, hogy a régi szolgáltatód kötbér fizetésére kötelezhet a szolgáltatásfelmondás miatti bevételkiesés kompenzálására.

Szeretnéd a számodra legjobb csomagot választani, de nincs időd órákat tölteni az adatforgalmi mutatóid és alig összehasonlítható ajánlatok böngészésével? Akkor jó hírünk van! A BillKiller ezt pár másodperc alatt elvégzi helyetted. Nézd meg, hogy működik az alkalmazás, vagy töltsd le most androidos telefonodra és spórolj átlagosan 52 000 Ft-ot évente!

Töltsd le a BillKillert, és megmutatjuk, mennyit spórolhatsz a mobilszámládon.

Töltsd le a BillKillert, és megmutatjuk, mennyit spórolhatsz a mobilszámládon.

Letöltöm
BillKiller alkalmazás letöltése mobildíjcsomagok összehasonlításához
BillKiller alkalmazás letöltése mobildíjcsomagok összehasonlításához
Letöltés
BillKiller hírlevél-feliratkozás

Segítünk leszámolni a felesleges kiadásokkal

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj szakértői tippjeinkről, ajánlatainkról, a mobilvilág híreiről és a BillKillerrel kapcsolatos újdonságokról!